- TÜBİTAK TÜRKİYE FİNALLERİNDEYİZ - 01.04.22

TÜBİTAK 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışması'nda Coğrafya alanındaki projesiyle katılan Özel Çağdaş Okulları 7. sınıf öğrencisi Akın Sarp Kırış 1. oldu.

TÜBİTAK için hazırladığı “Deprem Bilinci Oyunu ile Depreme Hazırız” isimli projesi ile 1.lik ödülü alan Akın Sarp Kırış ve ona danışmanlık yapan Fen Bilimleri Öğretmeni Nuray Aydoğdu, Ankara'da yapılacak olan Türkiye Finalleri'ne gitmeye hak kazandı.

TÜBİTAK 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışmasında Eskişehir’i başarıyla temsil eden Akın Sarp Kırış ve Danışman Öğretmeni Nuray Aydoğdu’nun ödül törenine, Okul Müdürü İsmail Samur ve Müdür Yardımcısı Ayşegül Mühürhancı Dal da katıldı.

“ÖĞRENCİLERİN İLGİSİNİ ÇEKEN DİJİTAL BİR OYUN İLE BİLİNÇLENRDİRMEYİ AMAÇLADIK”

TÜBİTAK’ta bölge 1.si olan projenin Danışman Öğretmeni Fen Bilimleri Öğretmeni Nuray Aydoğdu, projenin öneminden söz ederek, “Ülkemizin deprem bölgesinde yer alması nedeniyle depreme karşı toplum olarak bilinçli olmamız gerekiyor. 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı olarak belirlenmesiyle biz de bu projemizde öğrencilerin ilgisini çeken dijital bir oyun ile deprem ve depreme hazırlık konusunda bilinçlenmeyi amaçladık” diye konuştu.

MİNECRAFT OYUNUNDAN YARARLANARAK TASARLADI

Minecraft oyunundan yararlanarak tasarladığı proje hakkında bilgi veren 7. sınıf öğrencisi Akın Sarp Kırış, şöyle konuştu: “Minecraft eğitim sürümünde okulumuzu gerçeğe yakın olarak inşa etmeye çalıştık. Oyun içerisine web 2.0 aracı desteğiyle deprem bilinci sergisini ekledik. Bu sergi aynı zamanda karekod desteği ile telefon ve diğer cihazlarla da gezilebiliyor. Deprem ile ilgili sınıfları ve sergiyi gezen oyuncular daha sonra sorularla karşılaşıyor ve bildikleri sorularla ödül topluyorlar. Böylece biz çocuklar için böyle üzücü bir olayla ilgili olarak daha olumlu ve korkutmayan bir farkındalık yaratılmış olunacağını düşündük. Okulumuzda 7. sınıftaki gönüllü arkadaşlarımla ön ve son testler gerçekleştirerek oyunu test ettik. Bu testlerde teknolojik araçlarla ve oyunlarla deprem konusunun desteklenmesinin olumlu etki yarattığı tespit edildi.”

TÜBİTAK Türkiye Finalleri 6-10 Haziran tarihlerinde Ankara'da yapılacak.