Rehberlik

Özel Çağdaş Anadolu ve Fen Lisesinde, 21.yüzyıl gelişmelerine paralel olarak, öğrencinin kendisini tanıması, problemlerini çözmesi, tutarlı ve gerçekçi kararlar alması, yeteneklerini geliştirmesi, yaşadığı toplumla uyum içinde olması ve böylelikle kendini gerçekleştirmesi için her öğrenciye özel rehberlik hizmeti verilmektedir.

Öğrencilerimizle rehberlik paylaşımı sırasında şu hususlara özellikle dikkat edilmektedir:

-Öğrencinin sadece bir yönüyle ilgilenilmez, her öğrenci bireysel farklılıklarıyla bir bütündir ve bütünsel bir yaklaşımla değerlendirilir.

-Öğrencinin yapamadıklarını onun yerine yapmaz.

-Ceza verme, yargılama ve hakkında karar verme eylemi değildir.

-Disiplin sağlama mekanizması değildir.

-Bilgi paylaışımında elbette bulunulur ancak bilgi aktarma aracı değildir.

Ayrıca rehberlik faaliyetleri kapsamında gizlilik, gönüllülük, süreklilik, şeffaflık, kişinin özel haklarına saygı, bireyin biricikliği ve güven gibi ilkelere bağlı kalınarak öğrencilerin kişisel gelişimleri desteklenir. Öğrencinin kendini her yönden tanımasına, gelişimine destek olacak her türlü yurt içi ve yurt dışı fırsatlarını, meslekleri tanımasına, kişiliğine uygun eğilimleri belirleyip uygun bir meslek seçmesine, sorun çözme yetisini geliştirmesine, doğru ve uygulanabilir kararlar alabilmesine, psikolojik açıdan sağlıklı bireyler olmasına yardımcı olmak rehberlik birimimizin en temel amaçları arasındadır. Tüm bu amaçlarımızı lisemizde KALEIDOSCOPE adını verdiğimiz psikolojik danışmanlık ve rehberlik programı ile gerçekleştirmekteyiz. Bu program çiçek dürbününden esinlenerek oluşturulmuş yepyeni bir rehberlik modelidir. Bu modelle pek çok amacımız bulunduğu gibi öğrencilerimizin kariyer planlama çalışmalarını profesyonel bir süreçte yönetmelerine yardımcı olmak şeklinde özetleyebiliriz. Ayrıca rehberlik servisimiz tarafından yürütülen çalışmaları şu şekilde belirtebiliriz:

Okula uyum çalışmaları,

Sınav analiz ve değerlendirme çalışmaları,

Kişisel danışmanlık ve vaka değerlendirmeleri,

Bireysel takip sistemi,

Bilgilendirme sunumları ve seminer çalışmaları,

Velilere yönelik çalışmalar,

Merkezi sınavlar ile ilgili bilgilendirme çalışmaları,

Alan seçimi ile ilgili çalışmalar,

Üniversite ve meslek tanıtımına yönelik çalışmalar,

Meslek tanıtım buluşmaları,

Üniversite gezileri organizasyonu,