Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve Değerlendirme Birimimiz, öğrenme süreçlerinin çıktılarına göre öğrenciye kazandırılması gereken davranışların gerçekleşip gerçekleşmediğini saptamak için titizlikle çalışır. Okulumuzda ölçme değerlendirme eğitimimizin vazgeçilmez bir unsurudur. Öğrencinin başarılı olabilmesi için alınacak tedbirleri ve yapılması gerekenleri tasarlayarak eğitimden azami ölçüde verim almayı amaçlar. Tüm ölçme ve değerlendirme işleri objektif bir şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca sadece öğrencinin bilgi düzeyinin ölçülmesine değil; değerlendirme basamakları olan anlama, kavrama, uygulama, analiz ve sentez düzeyindeki davranış ve kazanımların tespitine de ağırlık verilir.

Tüm kademelerdeki öğrencilerimizin neyi ne kadar öğrencdiği tespit edilir ve sonuçları eğitim kadrosuyla paylaşılır. Bu sonuçlara göre öğrenme güçlüğü yaşanan durumlar,eksik ve hatalarla ilgili değerlendrimeler yapılarak gerekli önlemlerin alınması sağlanır.

Akademik Performansın İzlenmesi

Özel Çağdaş Anadolu ve Fen Lisesi olarak her sınıf düzeyimiz için her ay düzenli olarak deneme sınavları yapılır. Bu sınavlar soru sayısı, niteliği, kazanımları, değerlendirmesi ve puanlama açısından tüm merkezi sınavlara uygun hazırlanır. Sınavlarımız Türkiye genelinde uygulanan sınavlardır ve her öğrenci ülke genelindeki sıralamasını değerlendirme şansına sahiptir.

11. sınıflarda ayda iki deneme sınavı, alan seçimlerine uygun bir şekilde gerçekleştirilir.

12. sınıflarda deneme sınav sayıları diğer kademelere oranla fazlalaşır. Üniversite sınav gerçeğini deneyimlemek adına öğrencilerimizin hem sınav heyecanını yenmek hem de süre kontrolünü sağlamak adına çok sayıda deneme sınavıyla karşılaşması sağlanır.

Deneme sınavları dışında öğrencilerimizi aktif tutmaya yarayan ve haftalık olarak gerçekleştirilen ve hafta değerlendirmesine olanak sağlayan mini quizlerle öğrencinin eksiğine anında müdahale edilir ve gerekli tedbirler alınır.

Tüm bunların sonunda öğrencilerin bireysel gelişimleri performans grafikleriyle belirlenir.Sınıfların akademik performansları düzenli aralıklarla hesaplanıp sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilir ve raporlanır.

Ölçme ve değerlendirme işlemleri sonunda elde edilen ölçümlere bakılarak;

? İşlenilen konulardaki kazanım eksikleri,

? Dönem içinde öğrencinin ulaştığı öğrenme düzeyi,

? Öğretim hizmetinin etkililiği,

? Sınav sonuçlarına göre sınıf içi ve sınıflararası karşılaştırmalar,

? Bireysel öğrenme eksikleri ve sınıf geneline ait öğrenme eksiklerinin belirlenmesi gibi pek çok konuda akademik takip öğretmeni, rehber öğretmen, şube öğretmenleri ve yönetim tarafından önemli kararlar verilir.

Ölçme ve Değerlendirme Birimi olarak yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda genel ve bireysel başarıyı tanılama, pekiştirme ve yükseltme amacıyla gerek görülen konularda tekrar yöntemiyle eksiklikleri giderme yoluna gider, öğrencilerimizin ilgili kazanımlarının tamamlandığına emin olana kadar çalışmalarımızı kesintisiz biçimde sürdürürüz.